Voor informatie: 0184-661275|info@denhartogbv.com

Het Oli(e)fantje, een logo met een verhaal

Esso en Autofood:»Het Oli(e)fantje, een logo met een verhaal

In 1948 zijn Dirk en Gerrit den Hartog een brandstofhandel gestart: Oliehandel de Lek. Als beeldmerk hebben ze gekozen voor een man met een olievat op zijn rug. Toen een klant op een gegeven moment gekscherend vroeg of ze de olie uit de Lek haalden, besloot Dirk den Hartog dat de naam ‘Oliehandel de Lek’ veranderd moest worden. De nieuwe naam werd Hartol, wat staat voor Hartog en olie.

In die tijd hadden pompstations een vaste prijs voor de brandstof en werden er geen kortingen gegeven. Toen een pompstation voor het eerst korting ging geven op de brandstof werd er gedacht dat zijn leverancier dit niet zou accepteren en geen brandstof meer aan dit station zou leveren. Het tegendeel bleek waar: het pompstation maakte meer omzet en de leverancier was tevreden. Dirk den Hartog besloot hierop ook om korting te gaan geven op de brandstof, maar niet onder de naam Hartol omdat hiermee een mooie, vaste klantenkring was opgebouwd.

Voor de nieuwe pompstations moest dus een andere naam worden verzonnen en al snel kwam het woord ‘Autofood’ naar boven:  ‘voedsel’ (food) voor de auto. Om de korting zichtbaar te maken, werd er op de pompen naast de merknaam Autofood een zwarte cirkel gezet waarin de vaste korting van -4 cent werd weergegeven. Al snel gingen concurrerende pompstations hier onderdoor met kortingen oplopend tot 7 cent. Het kortingsbedrag werd daarom weggehaald en de bal werd volledig zwart ingekleurd. Aangezien deze zwarte bal niets zeggend was, werd er gebrainstormd over de mogelijkheden en kwam hier de Oli(e)fant uit!

Later zijn er nog kleine aanpassingen geweest aan het logo met oranje en rode halve maantjes, het logo waaraan Autofood nog steeds herkenbaar is. Autofood is eigenlijk slecht Engels omdat ‘auto’ gewoon Nederlands is. Deze woordspeling heeft geleid tot Carfood, het bedrijf dat de tankstations tegenwoordig exploiteert. De merknaam Autofood is dus altijd op de tankstations blijven staan.

2018-07-02T10:13:25+00:00